Ansvar for ventelister

Venstre frygter at komme tilbage til 90’ernes ventelister. Jeg kan bekræfte, at ventetiden for en bypass-operation i 1990 var ni måneder. I 2014 var den fire måneder på ballonudvidelser og otte måneder på avanceret pacemaker, der til sidst måtte lægges akut. Ventetiderne i 2014 skyldes ikke sundhedsplatformen, selv om Venstre forsøger at give den skylden for alt. Man var ikke begyndt at implementere den.

Venstre har stået i spidsen for to procent kravet, der år efter år har presset hospitalerne til flere opgaver med mindre personale. Hjerteoperationer er kompliceret håndværk, der tager den tid, det tager, og kan ikke bare forceres. At akutte operationer med mindre personale, fører til længere ventelister for planlagte operationer, burde ikke overraske.

Enhedslisten er enig i, at ventelisterne skal ned. Men vi mener ikke, at andre områder som kræft, psykiatri, reumatologi, neurologi, diabetes, ambulanceberedskab eller andet skal lægge for. I stedet mener vi, at der skal tilføres de ressourcer, der er behov for i stedet for skattelettelser. Danmark skulle bruge 20 mia. kr. mere om året for at nå op på Tysklands niveau, der stort set svarer til de skattelettelser, regeringen lagde frem i efteråret – en klar prioritering!

Torben Kjær, Regionsrådskandidat (EL)

Frederiksborg Amts Avis, 16. november 2017