Behandlingsgaranti er varm luft

Frederiksborg Amts Avis 11. januar, Torben Kjær Regionsrådsmedlem (EL)

På debatsiden 9/1 harcelerede Finn Rudaizky (DF) over et socialdemokratisk forslag om at sænke måltallet for behandlingsgarantier fra 100 procent til 95. Det er lidt ligegyldigt, da det ikke ændrer virkeligheden, hvor der sjældent er en behandlingsgaranti på 30 dage. Garantien er varm luft for at vise, at man vil patienterne det godt, og den kan bedst bruges som målsætning.

Virkeligheden, som jeg desværre kender alt for godt, er, at akut nødvendig behandling udføres straks, mens behandlinger ofte iværksættes inden for 30 dage, men mange sygdomme kan ikke færdigbehandles så hurtigt.

Når først behandlingen er sat i gang, kan der gå måneder, før den egentlige behandling udføres. Det skyldes de skrappe vilkår regionerne i årevis har været underlagt fra regeringen og DF’s side. Der er stor forskel på, hvor hurtigt behandling iværksættes, hvor de med størst behov behandles først, hvilket vel lyder helt fornuftigt. Udredning inden da er vigtigt og den sker også differentieret, da mistanke om alvorlig sygdom udredes hurtigere end de 30 dage.

Prioritering er et ubehageligt vilkår, som jeg gerne var fri for, men hvad vil DF helst? Personale nok på børneafdelingerne, så børn ikke risikerer livet, eller en illusorisk behandlingsgaranti på 30 dage?

“Prioritering er et ubehageligt vilkår, som jeg gerne var fri for, men hvad vil DF helst? ”