Der skal mere fokus på fertilitetsproblemer

Annie Hagel, medlem af Regionsrådet

DR Nyheder kunne d.25.november berette, at ventelisterne til fertilitetsbehandling er meget længere på Sjælland end i resten af landet.

Det er selvfølgelig frustrerende for dem, der ønsker sig børn, at de må vente så længe. Derfor har vi i Region Hovedstaden givet flere penge til området, så ventetiden er gået noget ned. Men da alle områder i sundhedsvæsenet mangler penge, er der grænser for, hvor meget vi kan give til det ene.

Det triste er, at behovet for behandling er stort og stigende. Det hænger dels sammen med, at mange kvinder venter med at få børn, til de er langt over 30, i stedet for i 20erne, hvor de er mest frugtbare.  Samtidig daler mænds sædkvalitet i uhyggelig grad, formentlig på grund af alle de farlige stoffer, vi udsættes for i vores omgivelser.

Jeg ved godt, det ikke hjælper de ulykkelige par her og nu, men vi er nødt til at se den dalende frugtbarhed som et samfundsmæssigt problem. Det handler både om at give de unge ordentlige vilkår i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet, så de bedre kan overskue at få børn tidligt, og det handler om forskning i, hvordan miljøet påvirker mænds sædkvalitet.

Generelt er der alt for lidt politisk fokus på problemet. Det bør være en vigtig opgave for børnenes statsminister, støttepartierne og arbejdsmarkedets parter.