Enhedslisten er med på et kompromis om sundhedshus i Helsingør

Af Annie Hagel, regionsrådsmedlem

Det er positivt, at lokale behov og en faglig vurdering skal afgøre, hvilke og hvor mange patienter, der skal bruge det nye sundhedshus i Helsingør.

Processen har været besynderlig, men kompromisset er acceptabelt, så vi stemmer for, når sagen om sundhedshuset i Helsingør kommer til behandling på regionsrådets møde på tirsdag d.22.september.

Ifølge kompromisset vil regionen disponere over 1000 m2 i det nye sundhedshus, som Helsingør Kommune er i gang med at bygge.

Vi synes stadig, det er bagvendt at beslutte kvadratmeter, inden det er afklaret, hvor mange og hvilke patienter, der skal bruge sundhedshuset. Men det positive er, at det nu skal afgøres af borgernes ønsker og en faglig vurdering – og ikke af et tilfældigt anslået antal. Og som udgangspunkt er der tale om flere regionale funktioner end i det eksisterende sundhedshus i Helsingør. Det ved vi betyder meget for borgerne i Helsingør.

Vi havde hellere set en grundig analyse af de konkrete muligheder for samarbejde mellem hospital, kommune og almen praksis, som sundhedshuset skal danne rammen om, inden beslutningen. I stedet for at det nu kommer efter beslutningen.

Og vi er bekymrede for, at der lægges for stor vægt på behandlinger i eget hjem. For os er det afgørende, at kun de patienter, der både kan og ønsker det, skal behandles hjemme.

Derfor er det godt, at det hører med til beslutningen, at Nordsjællands Hospital løbende skal gøre status for fordelingen af patienter mellem hospital, sundhedshus og eget hjem.

Det har nyttet at protestere mod de oprindelige meget rigide forslag, og vi er tilfredse med, at det er lykkedes at afværge en beslutning om, at et kommende sundhedshus i Frederikssund skal være identisk med sundhedshuset i Helsingør. Det giver mulighed for en mere åben og grundig proces med inddragelse af borgerne, inden den beslutning skal tages.