Nej til underfinansiering af sundhedsområdet

Der er netop indgået aftale mellem Danske Regioner og regeringen om næste års økonomi.

Aftalen løfter sundhedsvæsenet med 1,4 mia. og giver en gave til AUH på 100 millioner til flytteudgifter i 2019. Kravet om en nødvendig stigning på 2% blev dermed ikke indfriet.

Det betyder reelt en underfinansiering, da det ikke dækker stigende udgifter til medicin og nye behandlinger, hvilket betyder fortsat pres på personalet.

Planer for store emner som klima, sundhedsreform og psykiatriplan sikres ikke i aftalen.

Derfor stemmer Enhedslisten nej.

Enhedslistens repræsentant i Danske Regioner, Tormod Olsen:

Jeg er stærkt forundret over, at behovet for et reelt løft ikke bliver taget seriøst. Personalet svigtes, når et alt for lavt bundniveau får lov at fortsætte. Selvfølgelig kan man glæde sig over, at presset ikke øges så voldsomt som tidligere år, men helt ærligt, situationen er uholdbar, og den burde være feset ind hos regeringen. Menneskekæde om AUH, VIVE rapporten, valgkampen, højkonjunktur og alle de faglige organisationer gør åbenbart ikke indtryk.

Psykiatrien lider i særlig grad, og man burde have givet et særligt løft allerede nu fremfor at vente på, at en 10 årige psykiatriplan kommer i gang om et års tid. Man kunne i det mindste have skrevet valgløftet om 0,5 mia. pr. år ind i aftalen, så man ikke bliver urolig for, om løftet nu holder.

Klima, miljø og drikkevandet blev desværre heller ikke tilgodeset. Der kunne ikke nås til enighed om en indsat for oprensninger af de forureninger, der truer søer og åer. Ligeledes, blev det til et stort rundt 0 til at komme i gang med generationsforureningerne. Mulighederne for elektrificering af busserne blev også taget af bordet, og regionens mange muligheder for klimarenoveringer holdes tilbage af stramme anlægsrammer.

Vi er selvfølgelig glade for et engangsbeløb på 100 millioner til at lukke et akut hul i 2019 for Aarhus Universitetshospital. Men flytteudgifterne var på 1 mia. og når det urealistiske effektiviseringskrav på 8% står ved magt, så vil regionen stadig være voldsomt under pres. Vi vil fortsætte dialogen med de faglige organisationer for at finde de bedste løsninger i den svære situation.