Forsk i alternativ behandling

Berlingske Tidende 18. juli.

Forfatter: Torben Kjær, Medlem Danske Regioners Sundhedsudvalg / Hovedstadens Regionsråd

I Berlingske 16. juli advarede Lægeforeningen mod alternativ kræftbehandling.

Man kunne lære af Tyskland, hvor man i årtier har haft heilpraktikere med krav om diagnostik og henvisning til sundhedsvæsenet ved alvorlige sygdomme som kræft. Radikales krav om dokumentation for effekt af alternativ behandling vil være som at lukke »biksen«.

Den traditionelle lægeverden og lægemiddelindustrien har aldrig været interesseret i studier i alternative metoder, selvom borgere oplever bemærkelsesværdige resultater. Personligt fik jeg for mange år siden synet igen ved akupunktur og har selv behandlet knogleskørhed med mandler. Øjenlægen undrede sig, og specialist i osteroporose vurderede scanningerne og kaldte det imponerende. Intet er sket siden.

Lægeverdenen medvirker til, at mange tyr til alternativ behandling, når man uden blusel afviser borgernes erfaringer og varetager lægemiddelindustriens interesser for eksempel ved brugen af antidepressiver, der for mange har gjort mere skade end gavn.

Lægerne burde være åbne for, at de og industrien ikke har svar på alt og interessere sig mere for forskning i alternative metoder og forebyggelse uden at skele til kommercielle interesser, og der må afsættes midler til det.