Forslag om tjenestepligt for læger afvist – heldigvis

Grethe Olivia Nielsson, nyuddannet læge og kandidat til regionsrådsvalget.

I sidste uge faldt Socialdemokratiets forslag om tjenestepligt for unge læger – HELDIGVIS.

Unge, nyuddannede og uerfarne læger skulle fungere som erstatning for de praktiserende speciallæger – med 5 års specialuddannelse.

At sammenligne en helt nyuddannet læge med en speciallæge i almen medicin er en fejltagelse og er et symbol på, at Socialdemokratiet grundlæggende ikke forstår dynamikken i sundhedsvæsenet.

De praktiserende læger står for 90% af alle kontakter i sundhedsvæsenet og deres fornemmeste opgave er, at vurdere om patienterne skal videre i systemet, enten til en speciallæge, på sygehuset, eller om opgaven kan klares og afsluttes i almen praksis.

Hvis du erstatter praktiserende læger, med uerfarne og usikre læger – som sikkert er dygtige, men selvfølgelig er svarende til DERES faglige niveau bryder sundhedsvæsenet sammen. Når man er uerfaren har man ikke det samme kliniske blik, jeg har ikke set nok sår til at vide, om det er alvorligt, eller lyttet på nok hjerter til at kunne kende de farlige tilstande fra de tilforladelige.

Derfor bliver jeg hurtigt meget bekymret for mine patienter og sender dem videre i systemet. Men hvis de praktiserende læger henviser blot 1 % mere, vil sygehusene blive 10 % mere belastede!!!!

Det er en stor lettelse som ung læge, at vide at jeg ikke kommer til at sidde med et for stort ansvar. Jeg vil ikke gå hjem fra arbejde med ondt i maven, fordi S ikke forstår at, det at være læge er en livslang mesterlære.

Jeg vil ikke holde vejret hver gang min egen familie tager til lægen, fordi jeg ikke ved om de får en uerfaren læge, der ikke har de nødvendige kompetencer.

Alle danskere fortjener en dygtig, engageret læge som kender dem og har de nødvendige kompetencer til at kunne hjælpe dem. Derfor skal vi finde en ordentlig bæredygtig løsning på lægemanglen.

En dårlig løsning på et problem er ikke en løsning.