Ingen genåbning uden værnemidler nok

Gennem længere tid har der været sorteret hårdt i, hvem der skulle anbefales at bruge værnemidler som handsker og masker. Der skulle være nok til de ansatte, der er i kontakt med personer, der er konstateret syge med Covid-19, og som smitter allermest.

Det har betydet, at svækkede ældre har fået besøg af hjemmepleje uden værnemidler, og at hjemmesygeplejerskerne er taget ud til ældre og kronisk syge uden at have adgang til masker. I Mariager er fire ansatte på en afdeling af et plejehjem nu syge med Covid-19 på én gang

Vi ved nu, at Covid-19 med stor sandsynlighed smitter inden der er symptomer, men alligevel er retningslinjerne for, hvordan vi omgås hinanden bygget op, så der først er adgang til værnemidler til de ansatte og sårbare personer, når der er symptomer. Alt sammen noget, der er forårsaget af det faktum, at vi ikke har haft tilstrækkelige værnemidler til at sikre alle.

Nu lægger Statsministeren op til at åbne Danmark for mere kontakt mellem folk og dermed for et øget smittetryk. I Enhedslisten glæder vi os til, at situationen er så sikker, at vi igen kan genoptage hverdagen og omgås hinanden normalt. Men vi mener, at det er forkert, at vi ikke sikrer de personer, der har særligt brug for det, før vi åbner op for at smitten stiger.

Vi vil derfor opfordre både KL og Danske Regioner om at henvende sig til sundheds-, og statsministeren omkring at lade beholdningen af værnemidler indgå som en vigtig målestok for, om Danmark er klar til at åbne op for mere smitte. Først når vi kan sikre ansatte og udsatte mennesker mod smitte, skal vi åbne op for mere kontakt.

Per Clausen, Bestyrelsesmedlem Kommunernes Landsforening:
Danskerne har været virkelig gode til at forhindre voldsom smittespredning. Det har krævet en stor indsats fra hver enkelt borger og vi er nu i den heldige situation, at der er kontrol over smittetrykket og sundhedsvæsenet kan følge med. Desværre har det været sådan, at ansatte, ældre og udsatte borgere ikke har kunnet få optimal beskyttelse, fordi de ikke har haft adgang til de værnemidler de skulle bruge for at være sikret mod smitte.

Nu vil Statsministeren snart lukke op for, at flere kan begynde at leve mere normalt. Det glæder vi os til, men vi må være sikre på, at de ansatte og de mest udsatte ikke kommer til at betale prisen for, at andre kan gå på arbejde igen.

Tormod Olsen, Bestyrelsesmedlem Danske Regioner:
Vi mener, at Statsministeren skal garantere, at udsatte borgere, ældre og ansatte har de værnemidler, de skal bruge for at beskytte sig mod smitte, inden der åbnes for yderligere normalisering og dermed mere smitte i samfundet. Vi kan ikke være bekendt at åbne op for mere smitte mens mennesker, der er sårbare over for smitten ikke har tilstrækkeligt med værnemidler til at blive beskyttet