Ingen racisme og diskrimination i vores region

Emilie Haug Rasch, medlem af sundhedsudvalget i Region Hovedstaden for Enhedslisten

Sundhedsvæsenet skal være et sted for alle – derfor er jeg så glad for, at hele regionsrådet d.22.marts bakkede op om forslaget for retningslinjer mod racisme.

I mit arbejde som sygeplejerske oplever jeg desværre ofte, at både kollegaer og patienter med anden etnisk baggrund end dansk udsættes for racisme. Det er alt fra min kollega med tørklæde, som kaldes skældsord af patienterne til, at forskning på mange områder kun er lavet på hvide mandlige kroppe. Dvs der er mange lidelser, vi ikke ved, hvordan vi skal spotte hos mennesker med brun hud eller endda medicin, som kan opføre sig forskelligt i kroppen.

Derfor skal vi ikke kun begynde at tale om, at racisme findes i vores eget land, i vores egen region, på arbejdspladser og i lokalmiljøer – nej vi skal også handle på det.

Racisme og diskrimination er uacceptabelt. Det gælder selvfølgelig også i Region Hovedstaden, og det må der ikke herske nogen tvivl om. Afstandstagen til racisme og diskrimination skal gennemsyre alle relationer i vores region. Men afstandstagen er ikke nok. Vi skal aktivt bekæmpe racisme i alle leder af vores region. Det gælder mellem ansatte, mellem ansatte og borgere og mellem borgere i regionens virksomheder og institutioner. For eksempel mener jeg, at man skal gøre meget mere for at sikre, at alle reelt har mulighed for at komme i betragtning til forskellige job. Ud over det skal medarbejderne ikke være i tvivl om, hvor de skal gå hen, hvis de oplever racisme.

Enhedslisten har sammen med, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialdemokratiet stillet forslag om retningslinjer mod racisme, og forslaget har fået opbakning og skal nu behandles i forretningsudvalget. Det betyder, at der udarbejdes retningslinjer mod racisme – og det skal komme både patienter og medarbejdere til gode.

Andre er gået foran
Både på Christiansborg og i Københavns Kommune er man i gang med at lave handlingsplaner mod racisme med hjælp fra bla. Mellemfolkeligt Samvirke. Det skal vi i Region Hovedstaden tage ved lære af og lave brugbare handlingsplaner mod racisme for at sikre de bedste arbejdspladser, hvor alle mennesker har lyst til at gå på arbejde – og der er plads til dem, præcis som de er.

Når retningslinjerne skal udformes, giver det god mening at inddrage dem, der har deres dagligdag i regionen – de ansatte, borgere og brugere. Og så skal de selvfølgelig efterleves, og der skal følges op.

Vi vil ikke have forskelsbehandling
Det er vigtigt, at vi i Region Hovedstaden sender et signal om, at ingen skal opleve racisme og diskrimination, men vi skal også være klare på, hvad konsekvenserne er, hvis retningslinjerne ikke overholdes. Signaler er gode, men de her retningslinjer skal også have en praktisk funktion og være med til at komme racisme og diskrimination til livs.

Som hvid leverpostejsdansker kan jeg ikke sætte mig ind i de oplevelser, mine kollegaer kan være udsat for, men vi er nødt til at sikre, at modstanden mod racismen er et fælles projekt, for vi løser det kun sammen.