Klimaudspil fra Lægeforeningen er ambitiøst

Tormod Olsen, medlem af Miljø- og Klimaudvalget i Region Hovedstaden

Tak til Lægeforeningen for at sætte klima på dagsordenen og fokusere på sammenhængene mellem en god folkesundhed og den grønne omstilling.

Klimaudspillet, der lige er kommet, er detaljeret og fremhæver eksempelvis luftforurening, kostråd, udledningen ved fremstilling af medicin, driften af hospitaler og mange andre ting, som man måske ikke lige tænker på, når man som læge står i behandlingssituationen eller som patient modtager behandling.

Regioner kan bidrage på mange områder
Udspillet viser, at regionerne beskæftiger sig med langt mere end ”bare” behandlinger på sygehuset. I mit eget arbejde i klimaudvalget har vi et stort fokus på den grønne omstilling af hospitalerne, og vi har længe arbejdet med forpligtende målsætninger og reduktioner.

Vi har også lagt stor vægt på at få øget mængden af genanvendte råstoffer i byggeriet, og brugen af såkaldt klimavenligt beton. Region Hovedstaden er bygherrer på en del byggerier, så det er et godt sted at sætte ind i forhold til CO2-reduktion.

I regionens udvalg for trafik og reginal udvikling arbejdes der blandt andet henimod omstilling af busser til el eller brint og at få flere pendlere over i den kollektive transport.

Problemerne med ”røg, støj og møg” har været et gennemgående tema længe.

Det handler om økonomi
Så udspillet er i den grad også en velkommen anledning til at få understreget sammenhængen mellem alle politikområdet i regionen og betydningen for folkesundheden.

Udfordringen for os i regionerne er den måde, økonomien er skruet sammen på: De politiske områder er adskilt og belastet af budgetlovens stramme rammer.

Regionerne har sådan set vedtaget en mere ambitiøs klimaplan på 75% reduktion på hospitalerne i 2030, men der mangler økonomiske rammer, så planen ikke udføres på bekostning af f.eks. personalet eller kvaliteten i behandlingerne.

Vi har fra Enhedslistens side rejst krav om midler til den grønne omstilling i regionerne ved hver økonomiaftale med regeringen – hver gang er kravet blevet afvist. Nu er der, takket være Lægeforeningens krav om en 70% reduction af CO2 for sundhedsvæsenet, flere partier på Christiansborg, der godt kan se fornuften i, at der også skal være klimamål for sundhedsvæsenet, så måske følger pengene med ved næste budgetforhandling.

I bund og grund er både ambitioner og planer nogenlunde på plads. Det er de økonomiske rammer, som skal ændres og øges, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling af regionerne.