Regionsrådsmedlem om fødeklinikker: Nej, det handler ikke om myter og uvidenhed, men om ulighed i sundhed

Sundhedsmonitor d. 7.marts 2023

Vi ønsker et sundhedsvæsen med lige og fri adgang for alle – og det klares bedst med et offentligt finansieret fælles sundhedsvæsen. Det kan man da godt kalde kæpheste og ideologi. Vi kalder det politik, skriver regionsrådsmedlem Annie Hagel (EL) i denne replik.

Når vi, regionsrådsmedlemmer fra Enhedslisten i Region Hovedstaden, siger nej til såkaldt fritstående fødeklinikker, skyldes det hverken myter eller uvidenhed, som formand for Forældre og Fødsel Mie Ryborg-Larsen skrev i et debatindlæg i forrige uge.

Det skyldes derimod, at det vigtigste for os er social lighed i sundhed.

Vi ønsker et sundhedsvæsen med lige og fri adgang for alle – og det klares bedst med et offentligt finansieret fælles sundhedsvæsen. Det kan man da godt kalde kæpheste og ideologi. Vi kalder det politik.

Det fælles sundhedsvæsen, vi har, er ikke godt nok, hvad lighed angår. Vi kan sagtens finde skævheder – også geografiske. Men takket være de dygtige og engagerede jordemødre og alle de andre, der hver dag møder op og gør deres bedste på vores hospitaler, har vi faktisk et godt offentligt sundhedsvæsen.

Men det er under pres efter mange års manglende finansiering, fejlagtige effektiviseringer og så en corona-pandemi og mangel på personale oveni.

De ansatte har brug for ordentlig løn og tryghed

Hvis vi skal uligheden til livs, er løsningen ikke mere privatisering. Privatisering løser i det hele taget ikke problemerne i vores fælles sundhedsvæsen. Heller ikke på fødeafdelingerne.

Når ressourcerne – penge og personale – er knappe, dur det ikke at sprede dem på flere enheder. Tværtimod er der brug for at styrke det offentlige sundhedsvæsen, så de, der arbejder der, kan få bedre løn- og arbejdsforhold og flere kolleger.

Der sidder mange formentlig kloge mennesker rundt om i kommissioner og komitéer og arbejder på at finde løsninger. Vi håber, at lønstrukturkomitéen når frem til den indlysende konklusion: At det er på tide at få gjort op med årtiers uretfærdig skævhed, så de ansatte på vores hospitaler kan få den løn, de fortjener.

Ligesom vi håber, at robusthedskommissionen fatter, at robusthed handler om bedre løn og ordentlige arbejdsvilkår. Og endelig, at strukturkommissionen finder frem til, at der ikke er brug for nye strukturer, men for ro og tryghed til de ansatte, så de kan passe deres arbejde.

Ny fødeplan er sendt i høring

Imens har vi i Region Hovedstaden sendt en fødeplan i høring, som vi mener imødekommer mange af de ønsker, som de fødende og jordemødrene har. Jeg tænker her på mere individuelt tilrettelagte graviditets- og fødselsforløb, inddragelse af partneren i hele forløbet – bedre fødselsforberedelse i små hold, så snart der er jordemødre nok til at gøre det muligt – og et fælles digitalt univers som supplement.

For os i Enhedslisten er den regionale hjemmefødselsordning vigtig. Det samme er muligheden for såkaldt »kendt jordemoder« og flere in-house fødeklinikker. Foruden færre fødsler på hver fødeafdeling, når den nye fødeafdeling på Bispebjerg hospital er færdig.

Det hele til gavn for både de fødende og jordemødrene. For selvfølgelig er det afgørende, at jordemødrene og de øvrige ansatte på fødeafdelingerne har et arbejdsmiljø, de ikke bare kan holde ud, men er glade for.

Der er brug for flere jordemødre

I regionen kan vi ikke løse lønspørgsmålet, men vi kan lytte til jordemødrenes forslag til forbedringer af såvel in-house klinikker som alle øvrige forhold på vores fødesteder. Det gør vi ikke bare i fødeplanen, men også i det udvalg for fastholdelse og rekruttering, som regionsrådet har nedsat.

Noget handler om bedre fordeling af vagter, mulighed for skiftende opgaver, mere indflydelse på tilrettelæggelse af arbejdet, bedre karrieremuligheder og kompetenceudvikling fra første dag.

I fødeplanen nævnes muligheden for at organisere arbejdet på forskellige måder, blandt andet i mindre grupper og tværfaglige team. Det er der gode erfaringer med på Nordsjællands Hospital – som i øvrigt ikke mangler jordemødre.

Netop jordemødre er der faktisk ikke mangel på, sådan som der er med sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. Vi skal »bare« have flere af dem til at slutte sig til deres kolleger på fødestederne.

Og heldigvis hører vi fra fødeafdelingerne, at det går lidt bedre med at få ansøgere til de ledige stillinger.