Igen i år stiller Enhedslistens 14 regionsrådsmedlemmer forslag til Regionernes Politiske Topmøde. Det handler om investeringer i kollektiv trafik, skatteudskrivning i regionerne og at få tilskudsmedicin ud af regionernes i forvejen pressede økonomi.
Investeringer i kollektiv trafik
Forslag: ”Generalforsamlingen opfordrer Danske Regioner til at arbejde for øget statslig finansiering af den kollektive trafik, med inddragelse af erfaringer fra udlandet, hvor man har øget antallet af passagerer til kollektiv trafik.”
Hvis vi vil have flere passagerer er vejen frem ikke at gøre det dyrere at benytte den kollektive trafik – det er heller ikke at skære ned og sløjfe ruter og afgange.
Marianne Frederik, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden:
- Vi ønsker at styrke den kollektive transport og få flere passagerer; det er man i gang med i flere lande i Europa ved hjælp af massive investeringer i tog og busser samt flerårige helhedsplaner.
- Der er brug for statslige investeringer og visioner om udviklingen af den kollektive transport, også udvikling af enklere og billigere billettyper. Regionerne kan bidrage til den udvikling.
- Vi mener, at det er nødvendigt for den grønne omstilling og for at forbedre tilbuddet til alle dem, der ikke kører i bil eller ønsker at ændre transportvaner.
Skatteudskrivning i regionerne
Forslag: ”Generalforsamlingen opfordrer Danske Regioner til at arbejde for, at regionerne kan udskrive en sundhedsskat til indtægter udover det nuværende bloktilskud. Desuden, at staten, af hensyn til lighed i sundhed, opsupplerer indtægten fra en regional sundhedsskat, så indtægten kommer på niveau med hvad en tilsvarende skattestigning i den region med det højeste beskatningsgrundlag ville give.”
Til trods for, at befolkningen ønsker et velfungerende sundhedsvæsen og er bekymrede for, hvad de oplever og hører om sundhedsvæsenets tilstand, så har de ikke mulighed for at stemme direkte på dem, der sidder på pengekassen.
Desværre er indkomstforskellene i Danmark så store, at det ikke er muligt f.eks. i Region Nord at opnå samme indtægter for samme skatteforøgelse.
Tormod Olsen, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden og medlem af Danske Regioners bestyrelse:
- Regionernes økonomi er stram, fordi vi lever af, hvad der kan hives hjem ved økonomiaftaler – og det har det sidste lange stykke tid ikke været ret meget.
- For en til to milliarder yderligere om året i de kommende ti år ville man sagtens kunne opretholde og udvikle sundhedsvæsenet, som vi kender det og nøglen til at forløse den ekstra finansiering kan komme gennem genåbning af den regionale sundhedsskat.
- En sundhedsskat fra regionerne ville også ret præcist gå til sundhed og ikke blot ind på fælleskontoen og videre til folketingspolitikernes store udviklingsønsker.
Tilskudsmedicin ud af økonomiaftalerne
Forslag: ”Generalforsamlingen opfordrer Danske Regioner til at forhandle tilskudsmedicinen ud af økonomiaftalerne og overgå til direkte statslig finansiering af tilskuddet til borgerne.”
Danske Regioner er sat i verden for at drive et sundhedsvæsen, og ikke for at gamble mod staten i forhold til indtægter og udgifter på tilskudsmedicinen. Det store merforbrug på Ozempic har betydet fyringer af personale midt i de enorme udfordringer med fastholdelse og rekruttering. Urimelige fyringsrunder er det sidste vores personale har brug for.
Lars Mogensen, regionsrådsmedlem i Region Syddanmark:
- Regionernes udgifter til tilskudsmedicin er eksploderet de seneste år, især på grund af de nye produkter fra Novo Nordisk, slanke- og diabetes-medicinen Ozempic. Og når regionerne skal bruge hundredevis af millioner ekstra til tilskudsmedicin, skal der spares andre steder.
- For at undgå de usikkerheder det giver med svingende medicinpriser, og dermed også undgå besparelser og fyringer i regionerne, foreslår vi at det er staten der finansierer udgifterne til tilskudsmedicin, i stedet for regionerne. Tilskudsmedicinen skal helt ud af regionens budgetter, og dermed heller ikke være en del af de årlige økonomiforhandlinger.