Patientsikkerhed og personalesikkerhed skal gå hånd i hånd

Erdogan Mert, regionsrådsmedlem.

I den politiske debat er der meget fokus på sikkerhed på baggrund af nogle få dramatiske ulykkelige hændelser, der har fundet sted i psykiatrien i de sidste par år. Men sikkerhed, der er mest knyttet til fysiske tiltag og producerer for at beskytte mod trusler, kan ikke stå alene mod de udfordringer, som psykiatrien kæmper med idag.

Det er ikke i orden, at mange af vores medarbejder i psykiatrien ikke føler sig kompetente nok til at møde patienten med åbenhed og imødekommenhed. Mange har en følelse af utryghed og føler sig ikke beskyttet eller støttet og har ikke de rette redskaber til at kunne håndtere akutte situationer.

På grund af økonomiske prioriteringer har man sammenlagt eller flyttet de vedfungerende afdelinger til andre matrikler. Den høje faglighed og de kompetencer, som afdelingerne havde bygget op gennem mange år, risikerer at gå helt tabt pga. forkerte politiske valg.

De gode, trygge rammer
Under social og psykiatriudvalgsmøde(den 6.feb), hvor medarbejdere i psykiatrien deltog, kom det åbenlyst til udtryk, at lukkethed, en central fokusering kun på metaldetektor, sikkerhedsvagter og alarmsystemer ikke bidrager særlig meget til en god kvalitetsbehandling i forhold til patientforløb. Her er det vigtigt, at personalet har de nødvendige uddannelser med særlig kompetencer til at forebygge truende eller farlige situationer på vores psykiatriske afdelinger.

Medarbejderne efterlyste gode rammer om relationer mellem patienter, pårørende og medarbejdere. De vil hellere møde patienterne med stor åbenhed og en tillidsfuld, positiv relation. De ved dog også, at patienterne vil være mere modtagelige for behandling, når betingelserne for tryghed og sikkerhed er til stede for alle.

Sikkerhed for alle
Patientsikkerhed og personalesikkerhed skal gå i hånd i hånd. Vi skal i gang med at have to medarbejdere med til patientsamtaler. Derfor bør der sættes nogle retningslinjer for og afsættes midler til denne ordning.

Der skal være flere midler til styrkelse af kompetencer til konfliktnedtrapning og konfliktløsning. Uddannelse og efteruddannelse til grundlæggende introduktion til psykopatologi, til forebyggelse og håndtering af konflikter bør gøres obligatorisk for alle faggrupper i psykiatrien. Der skal være forebyggelsesinstruktører på alle afdelinger. Der skal være mulighed for medarbejderanonymitet i patientjournaler. Enhedslisten vil arbejde for og støtte de ovennævnte tiltag, der vil give personale ro og overskud til at møde patienter med åbenhed og fokus på relation i kontakten for at skabe et godt og sikkert behandlingsforløb for alle.