Hele psykiatriområdet skal løftes

Erdogan Mert, regionsrådsmedlem

Da Region Hovedstaden, uden Enhedslisten, vedtog budgettet for 2023 var der slet ikke afsat midler nok til den skrantende psykiatri, alle taler om.

Der er akut behov for håndgribelige indsatser for mennesker med psykiske lidelser. Behovet for en tidligere opsporing og behandling er enorm. Derfor er tiden ikke til besparelser eller som det bliver kaldt i budgetsammenhæng: omprioriteringer.

I social- og psykiatriudvalget stillede Enhedslisten et budgetforslag om at øge kapaciteten væsentligt inden for børns- og ungdomspsykiatrien – det blev vedtaget. Vi skal simpelthen sikre, at børn og unge bliver udredt på en ordentlig måde og får den bedst mulige behandling.

Udvalget fik også vedtaget at styrke samarbejde mellem hovedstadskommunerne for at hjælpe børne og unge, der mistrives og anbefalingen om at støtte STIME (Styrket tværsektoriel indsats for børn og unges mentale sundhed).

Nu er vi så småt i gang med at kigge på næste års budget, og her må vi ikke glemme voksenpsykiatrien. I de seneste år er der sket en kraftig stigning i antallet af voksne mennesker, som kommer i kontakt med psykiatrien, og i Region Hovedstaden har vi svært ved at overholde udrednings- og behandlingsretten – alt for mange går forgæves eller venter alt for længe.

Der skal initiativer til, der kan sikre et trygt patientforløb med rådgivning og hjælp også til pårørende. Der er behov for tværfaglige initiativer, der understøtter behandling af borgere fx på bosteder/botilbud, der hører under kommunen.

Der skal flere midler til
I Enhedslisten kunne vi ikke helt forstå, at voksenpsykiatrien var det eneste område, som i følge sidste budget ikke havde brug for flere midler, og derfor vil vi gerne prioritere det område også i næste års budget. Blandt andet vil vi styrke ambulant psykiatrisk behandling til mennesker med svær psykisk sygdom væsentlig.

Vores forslag var ved sidste budgetforhandlinger at løfte psykiatrien samlet med 50 mio. For at styrke udredning og hurtig behandling af børn og unge, der mistrives med 30 mio. og psykiatrisk ambulant behandling for voksne med 20 mio. Det synes, vi stadig er aktuelt – måske endda endnu mere.

Efter den tragiske hændelse i Fields i sommers har psykiatrien været i manges tanker og på manges læber. I Region Hovedstaden nedsatte vi et ekspertudvalg, der i efteråret kom med seks anbefalinger i forhold til psykiatrien. Der er sat ting i gang, men da økonomien ikke er på plads endnu trækker det ud at få alle de tiltænkte tiltag i gang. Det er virkelig skidt, da det haster at få hjælp ud til de mennesker, der har brug for den her og nu.

Alle er tilsyneladende enige om, at vi skal prioritere psykiatrien – alligevel går det både på Christiansborg og hos os ude i regionerne alt for langsomt. Det skal vi gøre bedre.